Biasa sangat kita jumpa orang ada ulser mulut ni, kadang-kadang dia biarkan saja, sakit pun, sakitlah! Berubat pun tak baik-baik !

Jom kita baca sharing dari Puan Shahidah atau nama panggilannya bonda, tentang mata ikan @ ulser.

============

Dia kerap datang…!!!! 😢😢😢😢

Ulser mulut adalah penyakit yang kerap sangat terjadi pada bonda.

Ulser mulut ni ia terjadi bila mana terdapat luka yang merosakkan keseluruhan permukaan selaput didalam mulut.

Bahasa senang faham ” mata ikan ” Memang Tula ulser mulut ni macam mata ikan.

Tapi bila dia dah datang, nak tunggu baik tu mula laaaa rasa bercintanya nak makan. Makin sakit. Minum air, pun sakit, tambahan bila minum jus Oren, pedih dan perit sangat. Taktau nak cerita.

Boleh bayangkan seminggu dua nak kena hadap pedihnya ulser bila terkena apa-apa makanan? Minum air pun rasa pedihnya tu.. 😢

Aduh pedihnya tu memang buat air mata keluar la masa makan, masa nak minum..! 😢

Selalu dikaitkan ulser terjadi sebab kurang minum air masak. Sedangkan bonda ni sangat kuat minum air masak. Still ulser kerap sangat2 terjadi. Macam mana tu?

Bila dah jadi ulser mulut, memang sesetengah orang kurang minum air, bila minum, sakit. Kurang minum air ni bahaya, panas macam Malaysia ni, silap hari bulan boleh kena heat stroke, sawan dan pitam. Penting sangat minum air dan bahaya tak nak minum air kalau pedih sebab ulser mulut ni !

Dah la tu, makan buah-buah terutama yang sitrus pun taknak. Jus dari buah tu kalau kena pada ulser mulut, fuhhh pedih. Macam kelar isi, perah limau nipis. Sakit!

Nikmat makan memang terganggu, makanan pedas macam sambal belacan, masak lemak cili padi kaw, memang kena tinggal. Kari pun kadang-kadang jadi musuh !

Inilah derita bonda dari dulu.

Nak tahu 5 cara atasi ulser mulut? Macam ni :

1. Kumur air garam 2 – 3 kali sehari
2. Minum air kelapa
3. Sapu margerin. Ni budak-budak sesuai. Tak pedih macam air garam
4. Campur soda penaik dengan air suam. Sapu di sekitar ulser
5. Ambil vitamin C

Siapa ada ulser mulut, bolehlah cuba 5 cara ni. Tapi bonda pilih yang paling senang! Ambil Vitamin C. Buka mulut, nggapp !! Senang !!

Tapi sejak amalkan pengambilan Vitamin C.. alhamdulillah.. bonda perasan sangat2 ulser bonda dah tak ada!

Kalau tidak sebulan tu boleh dikatakan 3 hingga 4x juga kena ulser. Dah macam benda wajib bonda akan lalui..😣

Tapi sekarang ulser tak berani dah nak munculkan dirinya..!! Sungguh ajaib!

Tipu kalau kata tak happy, mesti lah happy.. sebab sebelum ni kerap sangat la bonda kena ulser.

Alhamdulillah.. sekarang tidak lagi.

Sungguh bonda rasa teruja dengan effect Vitamin C ini. 😍👍

Selamat tinggal ulser! I love vitamin C Shaklee..

Nak vitamin C jugak? Jom order !

————————————————————————————————-

Salam Sayang,

Farihah / Kak Eha

http://wasap.my/+60192622200

5 CARA MENGATASI ULSER MULUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge