Bayi memerlukan masa tidur yang lebih lama berbanding orang dewasa. Ramai ibu bapa yang mengetahui fakta ini, tapi tidak ramai yang tahu berapa lama yang diperlukan.

ambah-tambah anda yang baru sahaja mendapat cahaya mata pertama. Tahukah anda, hanya dengan kekurangan 30-60 minit masa tidur akan memberi kesan pada tingkah laku bayi?

BAYI BERUMUR ANTARA 1- 4 MINGGU
Dalam tempoh ini, bayi akan tidur sekitar 15 hingga 18 jam sehari tetapi bukanlah berterusan. Sebaliknya dalam blok-blok pendek antara 2-4 jam sekali tidur. Lama kan?

Bagi bayi pramatang, masanya mungkin lebih lama.

Bayi juga masih belum mempunyai internal biological clock (jam biologi) yang membantu menentukan kitaran siang dan malam, justeru corak tidurnya agak tidak seragam ketika ini.

POLA TIDUR BAYI BAGI USIA 1,2,3 DAN 4 BULAN
Kira-kira dalam tempoh 6 minggu selepas kelahiran, anda akan mula nampak keseragaman dalam corak tidur bayi. Biasanya antara 14-15 jam sehari.

Sistem biologi mereka juga sudah mampu menentukan antara siang dan malam.

WAKTU TIDUR BAYI BAGI 4 BULAN HINGGA 12 BULAN
Tempoh ideal untuk bayi tidur ketika ini ialah 15 jam sehari, tetapi biasanya hanya 12 jam sahaja yang berjaya. Semasa bulan ke-6 kelahiran, bayi sudah mula membiasakan diri untuk tidur 3 kai sehari yang kemudiannya menjadi 2 kali sehari.

Corak tidur bayi juga sudah mula menyerupai corak tidur orang dewasa. Galakkan bayi untuk tidur dengan lebih teratur mampu membantu circadian rhythm untuk matang dengan baik dan sihat.

ANAK BERUSIA 1 HINGGA 3 TAHUN
Sebaik sahaja bayi anda memasuki tempoh 18-21 bulan selepas kelahiran, dia akan mula tidur sekali sehari. Akan tetapi, si comel masih memerlukan antara 14 jam sehari untuk tidur.

Walaubagaimanapun, ianya normal jika anak anda hanya tidur kira-kira 10 jam sahaja. Apa yang anda boleh lakukan ialah menggalakkan anak anda untuk tidur diantara jam 7-9 malam hingga 6-8 pagi.

ANAK BERUMUR 3 HINGGA 6 TAHUN
Fasa ini, ada antara anak anda yang mempunyai masa tidur menyerupai umurnya 1-3 tahun. Jangan risau, kerana menjelang umur 5 tahun anak anda akan tidur dalam tempoh yang lebih pendek. 

Tempoh masa tidur yang terbaik ketika ini ialah 10-12 jam sehari.

ANAK BERUMUR 7 HINGGA 12 TAHUN
Anak anda sudah pun bersekolah, bergaul dengan rakan-rakan dan mempunyai aktiviti sepanjang hari. Sebaiknya, anda mewajibkan anak untuk tidur seawal 9-10 malam setiap hari.

Tempoh tidur ketika ini hanyalah sekitar 8-9 jam sehari.

Anak kecil yang kurang tidur boleh menujukkan simptom attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD). Kanak-kanak akan berlakon seolah-olah mereka tidak letih dan nampak segar pada waktu tidurnya. Ini terjadi apabila kanak-kanak terlalu letih.

Hasil kajian mendapati sleep apnea, juga boleh terjadi pada kanak-kanak yang tidak cukup tidur. Sleep apnea ialah satu simptom yang mana kekerapan terjaga semasa tidur keranan kekurangan nafas.

Sekiranya anda merasakan bayi anda mengalami masalah tidak cukup tidur, segeralah berjumpa dengan doktor kanak-kanak bagi mengelakkan masalah yang lebih besar.

Apa-apa pun, pastikan anak anda untuk tidur sebelum jam 10 malam bagi memastikan tumbesaran otak dan kesihatan anak yang lebih terjamin.
———————————————————————————————————————–

Salam sayang;

POLA TIDUR BAYI BERUMUR 1 HINGGA 12 TAHUN
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge