Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !

 

Hari ini saya nak kongsikan cara-cara untuk bekalkan EBM ke Pusat Asuhan. Pastikan kita menerangkan cara-cara menggendalikan susu ibu (EBM) kepada pengasuh. Kepada yang mendapat pengasuh yang sudah mahir selok beloknya, lebih mudah 🙂
Artikel ini saya ambil dari blog : http://whenmayend.blogspot.com dan ihsan gambarnya dari : http://harlindahalim.blogspot.com/
Bagaimana langkah-langkah terperinci membekalkan EBM (Expressed Breast Milk) ke Pusat Asuhan?
1. Setibanya di rumah, saya akan mulakan proses dengan mengasingkan EBM yang diperah di tempat kerja tadi sebanyak 4 oz setiap botol dan letakkan kesemua EBM ke dalam bahagian sejuk peti ais (bahagian bawah).
2. Pada sebelah malamnya lebih kurang jam 11 malam saya akan keluarkan 3 botol EBM beku yang bertarikh paling lama dari bahagian beku.
3. 3 botol EBM beku tadi saya letakkan dalam sebuah bekas yang berisi air paip dan masukkan ke dalam bahagian sejuk peti (bawah). Cara ini membantu EBM beku tadi cair dengan sempurnanya di keesokan paginya
4. Seawal jam 5 pagi saya biasanya bangun mengepam (hasilkan fresh EBM), selepas mengepam saya akan mulakan proses memindahkan EBM (yang dicairkan malam tadi) yang dicairkan ke dalam botol (sekiranya simpan didalam plastik) dan melabelkan botol-botol susu untuk ke pusat asuhan.
5. Mula-mula saya akan susunkan 3 botol ‘fresh EBM’ (yang baru di pam tadi) dan 3 EBM yang dicairkan semalaman mengikut tarikh dan masa. Kemudian saya akan melabelkan setiap botol. Manakala baki ‘fresh EBM’ di bahagian sejuk saya akan pindahkan ke bahagian beku.
Cara melabel, saya akan labelkan dulu EBM yang telah dicairkan kepada nombor 1, nombor 2 dan nombor 3. Sebabnya EBM beku yang telah di cairkan WAJIB di gunakan dalam tempoh 24jam. Jadi anak saya akan habiskan EBM yang dicairkan terlebih dahulu. Dan 3 botol ‘fresh EBM’ akan dilabelkan mengikut turutan dari nombor 3 hingga nombor 6.

Ringkasan label botol :
Botol 1 : Fresh EBM (Baru dipam pagi tersebut)
Botol 2 : Fresh EBM (Baru dipam pagi tersebut)
Botol 3 : Fresh EBM (Baru dipam pagi tersebut)
Botol 4 : EBM yang dicairkan malam tadi
Botol 5 : EBM yang dicairkan malam tadi
Botol 6 : EBM yang dicairkan malam tadi

6. Seterusnya. semua 6 botol EBM ini sedia di bawa kepada pengasuh. Sekiranya, tinggal berhampiran, anda boleh terus membawa dengan bekas biasa. Jika pengasuh berada jauh, masukkan kesemua 6 botol ke dalam cooler bag berisi icepacks untuk mengekalkan suhu yang baik sementara sampai ke tempat pengasuh.
EBM di dalam cooler bag bersama icepacks
Mengapa kita perlu sediakan ‘fresh EBM’? 
Sebabnya anak kita, kadang-kadang tidak habiskan kesemua stok susu yang kita bekalkan setiap hari, mungkin 4 atau 5 botol sahaja yang dapat dihabiskan. Atau mungkin kesemua susu dapat dihabiskan sekiranya saya lewat mengambilnya di pusat asuhan.
Sekiranya susu tersebut tidak dihabiskan, saya akan meminta jasa baik pengajar pusat asuhan untuk terus meletakkan susu tersebut di dalam peti ais Pusat Asuhan untuk digunakan keesokkan harinya. ‘Fresh EBM’ dapat tahan selama 2-3 hari bahagian sejuk peti ais. Dan sekiranya hari tersebut adalah hari jumaat(hari terakhir bekerja) saya akan membawa pulang ‘Fresh EBM’ tersebut untuk dibekukan.
Amaran
EBM beku yang telah dicairkan tidak boleh dibekukan semula. Sekiranya bayi anda tidak menghabiskan stok dari EBM beku yang telah dicairkan dalam tempoh 24 jam, susu tersebut perlu dibuang. Maknanya membazir kan?.
Juga digalakkan menyediakan ‘bottle warmer’ untuk pengajar pusat asuhan memanaskan susu. Maknanya pengajar tidak perlu memanaskan air semata-mata untuk merendam susu. Sebenarnya kita sangat digalakkan menggunakan pemanas botol khas kerana EBM tidak boleh dipanaskan lebih 40 degree, nanti merosakkan nutrien.

Happy sharing! 🙂

Ihsan artikel : http://whenmayend.blogspot.com
Ihsan gambar : http://harlindahalim.blogspot.com/

Thanks for reading !

Salam sayang,

Email : farihah.abukasim@gmail.com
WhatsApp / Telegram / sms : 019 228 2147
Membekalkan Susu Ibu ke Pengasuh / Pusat Asuhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge